Barton Parkway

BARTON PARKWAY
A nice Mid Century Modern house in Barton Hills with a previous master suite addition over the garage and 80’s kitchen redo.  The plans by Architect Chris Cobb called for integrating that aesthetically unfortunate addition with the original house and opening up the public space with walls removed and roof line raised over the kitchen/dining area. The original footprint remains but new mechanicals, electrical, windows, and finishes make it feel like a new house.  The wood feature wall made of pecan that starts outside at the front door, passes through glass and curves in and out leads to sitting area and then the kitchen.  It hides a door to the new office, hallway to the kids side, as well as the TV behind a sliding panel.
IMG_3578

New entrance with new brick on the right side salvaged from the demolished chimney

IMG_3575

New siding and windows hide the old garage, now a kids play room with separate music studio for the family band

Pecan feature wall with original Crestview door and new ribbed and clear glass windows

Pecan feature wall with original Crestview door and new ribbed and clear glass windows

View from the front door with the pecan wall wrapping around the baby grand family heirloom Steinway

View from the front door with the pecan wall wrapping around the baby grand family heirloom Steinway

The pecan panel is a touch latch door to the office. The floors are a 5" wide engineered pecan floor

The pecan panel is a touch latch door to the office. The floors are a 5" wide engineered pecan floor

View with the door to hall and kids rooms. There's a pocket door with a grain matching panel that lines up with the wall when closed.

View with the door to hall and kids rooms. There's a pocket door with a grain matching panel that lines up with the wall when closed.

The roof above was lifted to add high windows and vault the original ceiling. The built in cabinet at the end has a cubby for each child with a bank of plugs in the top to collect phones

The roof above was lifted to add high windows and vault the original ceiling. The built in cabinet at the end has a cubby for each child with a bank of plugs in the top to collect phones

Waterfall granite counter with bar seating. The yellow hood is a stock unit painted to match one the owners fell in love with on a trip to Italy, for a third the price.

Waterfall granite counter with bar seating. The yellow hood is a stock unit painted to match one the owners fell in love with on a trip to Italy, for a third the price.

The double doors right of the fridge hides a 30" deep liquor cabinet with risers for bottles, glass storage, and a laminate counter for easy cleaning

The double doors right of the fridge hides a 30" deep liquor cabinet with risers for bottles, glass storage, and a laminate counter for easy cleaning

Classic MCM dining table with views out new windows to covered patio and cedar "wall" that creates a intimate outside room

Classic MCM dining table with views out new windows. Standing in the kitchen the upper windows perfectly frame a limb on the massive live oak outside.

Kids play/game room with band practice room beyond the glass doors

Kids play/game room with band practice room beyond the glass doors

Girl's room with ground and polished concrete floor. The 3 daughters got to pick an accent color for the exterior wall in all their rooms

Girl's room with ground and polished concrete floor. The 3 daughters got to pick an accent color for the exterior wall in all their rooms

One of the mirror image Jill and Jill bathrooms for two of the girl's rooms. The frosted shower door hides a shared shower with skylight

One of the mirror image Jill and Jill bathrooms for two of the girl's rooms. The frosted shower door hides a shared shower with skylight

The other bathroom with her paint color choice

The other bathroom with her paint color choice

Another girl's room with view to the bathroom

Another girl's room with view to the bathroom

The old master suite is now the final girls room

The old master suite is now the final girls room

Guest bath next to the kids den. Brass fixtures work great with the black tile and fushia wall. The floor is a black and white stained concrete tile

Guest bath next to the kids den. Brass fixtures work great with the black tile and fuchsia wall. The floor is a black and white stained concrete tile

Upstairs the master bedroom got new windows and fresh paint

Upstairs the master bedroom got new windows and fresh paint

Master bath. Behind the viewer is a 6' tub with new tile surround

Master bath. Behind the viewer is a 6' tub with new tile surround

This whole back yard used to be a red stained deck. Now the huge live oak can breath a little better, there's a 10' deep covered patio to eat and lounge on and the new cedar "wall" makes it more like a backyard room

This whole back yard used to be a red stained deck. Now the huge live oak can breath a little better, there's a 10' deep covered patio to eat and lounge on and the new cedar "wall" makes it more like a backyard room

All materials copyright 2009 Square House Building. Web Site by Websy Daisy.